Centrul de recuperare, tratament şi îngrijire “ACASĂ” este situat în localitatea Zalău, Str. Gh. Doja, nr. 161, judetul Sălaj.

    Profilul activităţii Centrului este recuperare motorie pentru copii şi adulţi. Pentru crearea acestui centru am avut parte de susţinere externă sub aspect material şi profesional:
• finanţarea construcţiei şi dotarea este asigurată de către Fundaţia CASA din Olanda şi Fundaţia FAPAR din Elveţia ;
• parteneriatul extern este întregit prin colaborare cu Fundaţiile FRIENDS şi INTERCOMUNAL ROMANIA COMITI din Norvegia, HUMANA din SUA, APPEL din Elveţia, care au donat fundaţiei noastre aparatură şi materiale de practică medicală.

    Serviciile acordate în centru se subscriu procesului de recuperare în cele două etape ale sale, respectiv: reabilitarea funcţională şi readaptarea socio-profesională, urmărind restabilirea cât mai deplină a capacităţii funcţionale pierdute de individ, congenital sau în urma unor boli sau traumatisme, precum şi dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care să-i asigure posibilitatea de autoservire, educaţie şi muncă, respectiv o viaţă activă, cu independenţă economică şi/sau socială.

    Spitalizare continuă

    Pentru spitalizare Centrul de Recuperare, Tratment şi Îngrijire dispune de un număr de 120 de paturi. Serviciile oferite prin spitalizare sunt: electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, termoterapie, masaj, ergoterapie, logopedie, consiliere psihologică şi servicii de îngrijire.

    Copiii care pot beneficia de serviciile CRTI sunt cei cu: boli genetice şi congenitale, patologia traumatismelor obstetricale, malformaţii spinale, hidrocefalia, encefalopatia infantilă sechelară, boli neurodegenerative, boli neuromusculare, distrofii musculare progresive şi alte miopatii, tulburări de mers, echilibru şi coordonare, malformaţii congenitale osteo-articulare, tulburări de statica vertebrala (cifoze, scolioze) şi a piciorului (picior strâmb congenital, picior plat), apofizite; artropatii cronice, artrita reumatoida juvenilă, colagenoze, sechele post traumatice, fibroză chistică, obezitatea.

    Adulţii care pot beneficia de tratament în cadrul CRTI sunt cei cu: afecţiuni reumatismale, degenerative, abarticulare şi cronice inflamatorii, stări post traumatice şi post operatorii ale aparatului locomotor, nevralgii, nevrite şi polinevrite, paralizii şi pareze dupa AVC-uri sau prin leziuni de neuron motor periferic, alte afecţiuni care generează şi întreţin deficitul motor.

    Pentru obţinerea beneficiului maxim, este esenţială cunoaşterea diagnosticului exact de boală, stadiu şi fază evolutivă, determinarea cât mai exactă a rezervei funcţionale pe care putem conta şi care ne va oferi imaginea posibilităţii de răspuns la tratament. De asemenea, calitatea şi durata recuperării funcţionale depind foarte mult de precocitatea introducerii metodologiei adecvate, urmărind restabilirea funcţiei şi apoi antrenarea funcţiei până la un regim optimal de activitate.

    Este de la sine înţeles că recuperarea funcţională va fi cu atât mai uşoară şi mai favorabilă cu cât tratamentul este început mai devreme, după instalarea deficienţei sau diagnosticarea ei. Pe de o parte acest lucru va preveni atrofiile musculare, redorile articulare, tulburările psihice inerente deficitului; pe de altă parte procesul de recuperare este mai uşor în primele faze. La copilul mic în special, la care nu există experienţă motorie, care să fi creat reflexe anormale sau un stereotip dinamic viciat, precocitatea unui tratament corect este de o deosebită importanţă.

    Limitele recuperării funcţionale sunt dictate de tipul de leziune, de patologia asociată.de interesarea sau nu a sistemului nervos central şi severitatea acestei interesări (recuperarea funcţională depinzând în mod nemijlocit de participarea activă a subiectului).

    Urmărind scopuri realizabile, trebuie să admitem şi faptul că în unele afecţiuni, rareori vom putea obţine o recuperare completă, trebuind să ne mulţumim cu o reinserţie socio-familială, care va asigura clientului o autonomie, ceea ce în cazurile respective reprezintă un obiectiv deloc neglijabil.

Ambulator integrat de specialitate
Ambulatoriul de reabilitare a sănătăţii

● dr. Holdiş Ioana Miruna – medic specialist RMFB
● dr. Nagy Nadia Elisabeta – medic specialist RMFB

Servicii oferite:

● consultaţia medicală

● cura de tratament, care poate conţine următoarele proceduri:

– Kinetoterapie de grup pe afecţiuni
– Galvanizare
– Ionizare
– Curenţi diadinamici
– Trabert
– TENS
– Curenţi interferenţiali
– Unde scurte
– Curenţi de înaltă frecvenţă pulsatilă
– Ultrasunet
– Magnetoterapie
– Laser-terapie
– Curenţi cu impulsuri rectangulare
– Curenţi cu impulsuri exponenţiale
– Contracţia izometrică electrică
– Stimulare electrică funcţională
– Băi galvanice
– Duş subacval
– Aplicaţii cu parafină
– Masaj regional
– Masaj segmentar
– Drenaj limfatic
– Aerosoli individuali
– Hidrokinetoterapie individuală generală
– Hidrokinetoterapie parţială
– Kinetoterapie individuală
– Tracţiuni vertebrale şi articulare
– Kinetoterapie cu aparatură specială covor rulant, bicicletă ergometrică, elcometre, bac vâslit

Ambulatoriu clinic de specialitate

● dr. Medruţ Alina Lucia – medic specialist neurologie pediatrică
● dr. Rotaru Ioana Viorica – medic specialist pediatrie

Servicii oferite:

– consultaţia medicală
– EEG la indicaţia specialistului neurolog pediatru
– pentru specialitatea Neurologie pediatrică se prestează următoarele servicii conexe:

– serviciile conexe furnizate de psiholog:

Consiliere psihologică copii (numai la recomandarea medicului cu specialitatea neurologie pediatrică)
Psihodiagnostic

– serviciile conexe furnizate de logoped:

Consiliere (intervenţie) logopedie

– servicii conexe furnizate de kinetoterapeut:

Kinetoterapie individuală
Kinetoterapie pe grup
Kinetoterapie pe aparate speciale

Se constituie ca şi contraindicaţii majore: bolile infecto-contagioase, distrofiile severe, bolile organice decompensate sau la limita decompensării, hemoragiile repetate, unele psihopatii.