str. Gheorghe Doja, nr.161, Zalau-Salaj
0260661384

Kinetoterapie

KINETOTERAPIA reprezintă forma principală de recuperare în cele mai multe afecțiuni (post AVC, sechele posttraumatice, boli degenerative, tulburări de statică vertebrală, etc.) prin stabilirea unor obiective cheie și individualizate pentru fiecare pacient.

Terapia Schroth  este o terapie non-invazivă, nechirurgicală de tratament a scoliozelor. Este recunoscută ca fiind o terapie tridimensională, specifică scoliozelor. În anul 2016 SOSORT (Societatea de Reabilitare Ortopedică și Tratament al Scoliozelor) a publicat un ghid de tratament conservativ al scoliozelor în care recunoaște ca fiind eficiente pentru terapia scoliozelor doar acele terapii cu abordare tridimensională.

Terapia Schroth a fost concepută de Katharina Schroth la începutul anilor 1900, ea însăși pacientă cu scolioză severă. Scopul terapiei este îndreptarea coloanei prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională, precum și tonifierea musculaturii în poziția maximă corectivă. Exercițiile vizează corecția posturii scoliotice și obținerea unei imagini corporale normale. Înainte de începerea terapiei este necesară diagnosticarea tipului de scolioză și evaluarea curburii scoliotice.

Este indicată pentru tratamentul conservator al scoliozelor, bolii Scheuermann și atitudinilor cifoscoliotice. Este recomandată pacienților de la vârsta de 8 ani, și este importantă maturitatea și integritatea intelectuală fiind necesară conștientizarea tehnicilor terapeutice.

Terapia scoliozelor prin metoda Schroth, poate contribui alături de corsetul individual (prescris în funcție de vârstă, maturitate scheletală și severitatea curburii scoliotice) la stoparea progresiei curburii scoliotice și evitarea intervenției chirurgicale.

Mai multe informații : www.schrothmethod .com

Terapia Vojta este o terapie specifică dezvoltată de Prof. Dr. Vojta între 1950 şi 1970, având la bază aşa-numita „locomoţie reflexă”. În locomoţia reflexă se ajunge la o activare coordonată, ritmică a întregii musculaturi scheletice, şi la o implicare a diferitelor nivele de comandă ale sistemului nervos central. Toate mişcările motorii, care apar la om în dezvoltarea prinderii, rostogolirii, mersului patrupedic, ridicării în picioare şi mersului sunt abordate astfel în mod vizibil.

La terapia Vojta, terapeutul aplică pacientului, aflat în decubit ventral, dorsal sau lateral, o presiune  ţintită, pe anumite zone ale corpului. Prin aplicarea terapeutică a locomoţiei reflexă, sunt activate funcţiile musculare necesare mişcărilor spontane din viaţa de zi cu zi în special de la nivelul coloanei vertebrale, la membre și la nivelul feţei.

Prin aplicarea locomoţiei reflexe se urmăreşte ca, componentele elementare ale verticalizării umane şi deplasării- echilibrul corpului în timpul mişcărilor („coordonare posturală“), ridicarea corpului împotriva gravitaţiei și mişcările cu scop precis, de apucare şi păşire, ale membrelor („mişcare fazică“) -să devină din nou accesibile şi utilizabile. Terapia Vojta este o terapie utilă atât la adulți cât și la copii.

Indicațiile terapiei Vojta sunt: paralizia cerebrală; tulburarea centrală de coordonare la sugar; tulburările de statică vertebrală; displazia de dezvoltare a șoldului; parezele de nervi periferici; diferite boli musculare; afecțiuni ortopedice; stări după AVC.; probleme ale funcţiilor respiratorii, deglutiţiei şi masticaţiei.

Mai multe informații : www.vojta.com

Terapia ocupațională este abordarea terapeutică în care se folosesc intervenții specifice din activitatea de zi cu zi a pacientului în vederea reînvățării, facilitării sau păstrării rolului ocupațional pe care individul vrea, are nevoie sau este de așteptat să-l îndeplinească.

Acest obiectiv este realizat fie prin reînvățarea activității, fie prin adaptarea individului la sarcină sau a sarcinii la posibilitățile individului.