str. Gheorghe Doja, nr. 161, Zalau, Salaj
0360730753

Ghid pentru abordarea durerile de spate comune

O noua abordare a durerii de spate

Durerea de spate este frecventa si provoacă multa suferința. Din fericire maladiile grave sau permanente sunt rare. O veritabila revoluție in modul de a privi tratamentul/îngrijirea spatelui a schimbat maniera de a proceda. Aceasta broșura va prezintă fapte si va explica cum sa va recâștigați forma,. Ea se bazează pe ultimele cercetări efectuate.

Ceea ce faceți dumneavoastră pentru a gestiona durere de spate este in general mai important decât diagnosticul exact sau tratamentul.

Apariția durerii de spate poate sa fie alarmanta. Chiar si o tensiune minora la nivelul spatelui poate sa fie dureroasa si este natural să ne gândim ca s-a întâmplat ceva grav dar opriți-vă si priviți faptele.

 • ! Afecțiunile grave sau permanente sunt rare!
 • ! Exista numeroase lucruri pe care le puteți face pentru a va ușura suferința!

Adevăruri asupra durerii de spate

Cele mai multe dureri de spate nu provin de la o maladie grava.

Durerea acuta se ameliorează in câteva zile sau săptămâni, suficient de repede pentru a va continua viața in mod normal. Perspectivele pe termen lung sunt bune.

Uneori durerea de spate poate dura mult timp dar asta nu înseamnă ca asta este ceva grav. In general se termina prin a se regla de la sine si este frustrant a nu ști exact când. Cei mai mulți încep sa se miște chiar daca inca resimt durere.

In jur de jumătate dintre persoanele care suferă de dureri de spate vor avea din nou dureri in următorii doi ani dar asta nu înseamnă ca este ceva grav. Intre crize persoanele si reiau activitatea normala cu putina durere.

Ceea ce faceți de la primele simptome este foarte important. In general faptul repausul prelungit mai mult de o zi sau doua nu ajuta la nimic si poate in realitate sa prelungească durerea si invaliditatea.

Spatele este construit pentru a fi mișcat: trebuie făcute numeroase muscari . Începeți imediat sa va mișcați și să vă reluați activitățile normale și vă veți simți foarte repede mai bine.

Persoanele care se recuperează cel mai bine sunt cele care raman active si își continuă activitățile in ciuda durerii.

Cauzele durerii de spate

Coloana vertebrala este una din părțile cele mai solide ale corpului dumneavoastră. Este formata din blocuri osoase solide unite prin discuri care ii dau forța si suplețe. Este întărita de ligamente solide si este înconjurata de mușchi largi si puternici care o protejează. Mai simplu zis, durerea de spate nu cauzează nici o boala durabila/afecțiune permanenta.

In ciuda falselor idei care circula:

Doar unele persoane care au dureri de spate au o hernie de disc sau un nerv comprimat. Dar și o hernie de disc se vindeca uneori spontan. Foarte puține dintre durerile de spate necesita o intervenție chirurgicala.

Radiografiile sau RMN-ul pot indica afecțiuni grave ale coloanei dar nu sunt de nici un folos pentru durerea de spate comuna, Ele pot sa fie chiar înșelătoare. Medicii menționează uneori o degenerarea care pare a fi terifianta dar asta nu înseamnă nici boala nici artroza. Aceste modificări sunt la fel de normale ca parul cărunt.

 • ! Este cu adevărat dificil ca CV sa se deterioreze!
 • ! Cu cat mai repede reluați activitatea, cu atât va veți simți mai bine!
 • Durerea de spate nu trebuie sa va invalideze, deci n-o lăsați s-o facă!

De obicei medicul sau terapeutul vostru nu reușesc sa identifice cauza durerii de spate. Mai mult, este chiar frustrant să nu știi exact ce nu merge. In realitate, este o veste buna: nu este vorba de o maladie grava la nivelul coloanei.

In cea mai mare parte durerile de spate provin de la părțile active ale corpului: mușchi , ligamente si articulații mici. Spatele nu se mișca și nu funcționează corect: nu este “in forma”. Trebuie deci sa-l antrenați sa se miște din nou și să funcționeze corect. Asta stimulează capacitatea naturala de recuperare.

Odihna sau activitate?

Mult timp repausul a fost indicat ca si tratament in durerile de spate. Unele persoane au trebuit sa rămână la pat timp de săptămâni sau chiar luni, pana când durerea a dispărut. Acum știm ca repausul la pat mai mult de o zi sau 2 este cel mai rău tratament deoarece pe termen lung, in realitate prelungește durerea:

 • apar contracturi;
 • Mușchii slăbesc;
 • oasele își pierd rezistenta;
 • va pierdeți forma fizica;-
 • sunteți deprimat;
 • simțiți mai mult durerea ;-
 • aveți tot mai multe dificultăți in a va relua activitatea.
 • ! Repausul la pat este rău pentru durerea de spate!

Nu este deloc surprinzător ca nu funcționează. Noi nu mai utilizam repausul la pat pentru maladiile curente și nu ar mai trebui indicat repausul la pat pentru durerile de spate.

Ar trebui fără îndoiala, limitate activitățile daca durerea este intense. Veți fi poate obligate sa rămâneți la pat la început dar numai pentru o zi sau doua. Repausul la pat nu este un tratament ci doar o consecința pe termen scurt a durerii. Cel mai important este sa va reluați activitățile cat mai repede posibil.

 

Exercițiul este bun!

Corpul vostru trebuie sa rămână active pentru a-si păstra forma. Este făcut pentru a se mișca.

Activitatea fizica practicata intr-o maniera regulate:

 • Dezvolta musculatura;
 • întreține suplețea;
 • va întărește oasele;
 • va menține in forma;
 • va da o senzație de bine
 • eliberează substanțe chimice naturale care reduce durerea;

 

 • !!Mișcați-va pentru a nu rugini!

Chiar și când va doare spatele puteți sa începeți următoarele activitatea care nu solicita prea tare spatele:

 • Mers;
 • Înot;
 • Bicicleta ergometria;
 • dans/yoga/fitness:
 • In realitate o mare parte din activitățile cotidiene si de timp liber !
 • !! Cu cat reluați mai repede activitățile, cu atât va fi mai bine pentru spate!!

Exercițiul va permite sa va mișcați spatele întinzând mușchiul si articulațiile, împiedicând anumite părți sa se miște. Va permite de asemenea să vă antrenați inima si respirația și să vă ameliorați condiția fizică.

Aceeași activitate poate sa nu convină tuturor la fel. Căutați si găsiți ceea ce vi se potrivește cel mai bine. Obiectivul vostru este sa va mișcați in mod progresiv si sa ameliorați in mod regulat nivelul vostru de activitate. Faceți un pic mai mult in fiecare zi.

A avea articulațiile si mușchii întepeniți poate sa fie foarte dureros. Atleții știu ca mușchii pot sa fie dureroși si ca in momentul in care reiau antrenamentul trebuie sa depășească aceasta bariera. Dar asta nu înseamnă ca mușchii se deteriorează. Deci nu va impacientați daca exercițiul este un pic dureros la început, in general asta înseamnă ca faceți progrese. Cu cat va mențineți forma, cu atât durerea se va estompa.

Nimeni nu spune ca asta este ușor. Medicamentele contra durerii si alte tratamente pot sa va ajute sa controlați durerea și să începeți, dar depinde de voi sa continuați. Nu exista alta soluție. Alegerea este simpla. Fie va odihniți si continuați sa suferiți, fie rămâneți activi si va recuperați.

Nu cădeți in plasa gândului ca va fi ușor, intr-o săptămână sau două, luna care vine sau anul viitor. Este greșit. Cu cat întârziați sa va antrenați, cu atât va fi mai dureros. Cu cât va reluați activitățile normale si munca cu atât vă va fi mai bine chiar daca nu puteți sa faceți tot.

Tratarea unei crize de durere de spate –

Majoritatea persoanelor ajung sa-si trateze singure majoritatea crizelor.

Ce trebuie sa faceți depinde de intensitatea durerii. Asadar, nu aveti nici o boala majora deci puteti pur si simplu :

 • Sa luati un medicament pentru a controla durerea;
 • schimbati unele activitati pentru o perioada de timp daca este necesar;
 • ramaneti active si continuati sa lucrati

Unele persoane au dureri mai intense dar se aplica aceleasi principii.

Controlul durerii

Numeroase tratamente pot sascada durerea de spate chiar daca nu exista solutii miracol.

Aceste nu vor duce la disparitia completa a durerii dar o va diminua sufficient ca sa ramaneti active si sa va vindecati.

 Medicamentele antalgice:

Nu ezitati sa luati antalgice daca aveti nevoie. Puteti sa mascati durerea in siguranta pentru a ramane activi: corpul vostru nu va va permite sa va faceti rau. Paracetamolul este cel mai simplu medicament contra durerii si care prezinta cele mai putine riscuri. Daca nu, pot fi utilizate comprimate antiinflamatoare, ex ibuprofenul.

Desi pare surprinzator, aceste medicamente simple vandute fara reteta sunt de obicei cele mai eficiente impotriva durerii de spate. Problema este ca cea mai mare parte a persoanelor nu le utilizeaza correct. Trebuie luata doza recomandata in mod regulat, la 4 sau la 6 ore. Nu asteptati ca durerea sa devina insuportabila. Medicamentele impotriva durerii trebuie luate in general timp de cateva zile dar s-ar putrea sa aveti nevoie timp de o saptamana sau doua. Putine persoane necesita medicamente mai tari.

Nu luati ibuprofen sau aspirina daca sunteti insarcinata sau daca aveti probleme de astm, indigestie sau ulcer.

Cald sau rece

Aplicatiile calde sau reci pot fi utilizate pentru a diminua durerea pe termen scurt si sa detensioneze tensiunile musculare. In primele 48 de ore puteti sa incercati sa aplicati rece pe zona dureroasa a spatelui timp de 5-10 min pe sedinta. (ex o punga de legume congelate impachetate intr-un prosop umed.), Alte persoane prefera cald: o perna electrica, o baie sau un dus cald.

Masajul

Este unul dintre cele mai vechi tratamente pentru durerea de spate . Multe persoane cred ca frectia usoara poate sa scada durerea si sa scada spasmele musculare.

Manipularile

Majoritatea medicilor au cazut de accord ca manipularile pot sa contribuie la scaderea durerii de spate. Ele sunt mai eficiente daca sunt efectuate de profesionisti calificati: osteopati, chiropracticieni, fizioterapeuti si unii medici cu o pregatire speciala. Ar trebui sa incepeti sa va simtiti mai bine dupa cateva sedinte și nu este indicat sa urmati acest tratament pe termen lung.

Alte tratament

Numeroase alte tratamente, ca de exemplu, electroterapia, acupunctura sau medicina alternativa sunt utilizate pentru durerea de spate si sunt unele persoane care le considera benefice. Dar fiti realisti. In ciuda pretentiilor, rareori aceste tratamente ofera o solutie miraculoasa. Mai mult, trebuie sa va simtiti mai bine destul de repede și nu aveti de ce sa urmati un tratament pe termen lung. Ceea ce este cu adevarat important este sa stiti daca ele va ajuta sa ramaneti active.

 

Anxietate, stress sau tensiune musculara

Anxietatea si stresul pot sa cresca intensitatea durerii resimtite. Tensiunea poate sa provoace spasme musculare si muschii in sine pot sa devina durerosi.

Numeroase persoane sunt anxioase in momentul in care au dureri de spate, in special cand aceasta nu scade asa de repede cum se astepta. Ati putea obtine sfaturi contradictorii de la cei din jur sau chiar de la medicul sau terapeutul dumneavoastra care sa va faca sa va indoiti de ce ar trebui sa faceti. Aveti incredere in sfaturile date de aceasta brosura. Ea se bazeaza pe ultimele cercetari.  Amintiti-va ca maladiile grave sunt rare si ca perspectivele pe termen lung sunt bune. Asadar, nu lasati frica si ingrijorarea sa puna stapanire pe refacerea dumneavoastra.

Stresul poate agrava sau sa prelungeasca durerea. Daca stresul este o problema, trebuie sa-l recunoasteti intr-un stadium precoce si sa incercati sa faceti ceva pentru a-l combate. Nu puteti sa evitati in mod constant stresul, dar puteti sa invatati sa-I limitati efectele controlandu-va respiratia, relaxandu-va muschii, si adoptand tehnici de relaxare mentala. Exercitiul este uuln dintre cele mai bune metode de reducere a stresului si a tensiunii.

Exercitiul de relaxare suedeza:

 1. Nu incercati prea tare sa va relaxati
 2. Cautati o pozitie confortabila, asezat sau alungit intr-un loc linistit,
 3. Inspirati adanc, lent si regulat, mentineti 15 -20 de secunde si expirati
 4. Concentrati-va pe unele lucruri calme si repetitive
 5. “Eliberati-va” expirand, imaginati-vă si concentrati-vă asupra respiratiei și nu asupra relaxarii.

“Raspunsul la relaxare este obtinut destul de repede”, dar relaxarea profunda poate sa ia intre 10 si 15 minute.

Riscul durerii cronice

Numeroase cercatari au fost efectuate in ultimii ani pentru a identifica persoanele vizate cu risc de durere pe termen lung si invalidanta. Ati putea fi surprinsi sa aflati ca cea mai mare parte dintre semnele de avertizare sunt legate de ceea ce persoanele simt si fac si nu de concluziile medicale.

Semnele persoanelor expuse riscului de durere pe termen lung sunt:

 • Convingerea ca aveti o afectiune sau o boala grava . Incapacitatea de a accepta sa fiți reconfortați;
 • Convingerea ca durerea inseamna agravare si ca sunteti deci invalid
 • Evitarea miscarilor sau a activitatilor de frica sa nu va faca rau,
 • Repausul fara activitate in loc de a continua sa traiti normal;
 • Asteptarea ca cineva sa gaseasca o solutie in loc sa incercati sa va refaceti voi insiva
 • Izolare/pensionare si deprimare

Toate aceste semne apar progresiv, fara ca sa le remarcati. Din acest motiv este cu adevarat important sa va reluati activitatile cat mai repede posibil, inainte de a se instala o durere cronica. Daca voi, familia sau prietenii percepeti semnele de avertisment precoce trebuie sa actionati imediat, inainte sa fie prea tarziu.

Utilizati sfaturile furnizate de aceasta brosura pentru a descoperi cum sa va schimbati comportamentul si sa va reluati o viata normala. Daca aveti nevoie de ajutor complementar cereti parerea medicului sau a terapeutului.

Ati putea intalni o problema practica la acest nivel. Medicii si terapeutii reusesc mai bine sa vindece maladiile si afectiunile precise pentru care ei au un tratament. Cel mai adesea este dificil sa tratam durerile comune ca cele de spate. De exemplu nu este indicat sa intrerupeti munca sau sa nu faceti nimic timp de saptamani, asteptand un tratament, sau timp de luni pana cand chirurgul spune ca nu aveti nevoie de operatie.

Aceasta va intarzie pur si simplu refacerea. Din acest motiv, aceasta depinde cu adevarat numai de voi/de ceea ce faceti. Ar trebui sa explicați medicului sau terapeutul ca intelegeti asta si ca dumneavoastra cautati ajutor pentru a reveni la viata normala.

Daca intrerupeti munca mai mult de o luna riscati sa aveti probleme pe termen lung. Exista riscul de 10 % sa nu va reluati munca timp de 1 an. Va puteti chiar pierde locul de munca. Cu mult inainte de ajunge in acest stadiu, trebuie sa infruntati problema cu adevarat si sa luati masuri de urgenta .

 • !!Durere NU inseamna agravare!!

Cum sa ramanem activi

Dupa cum s-a mai spus deja, cu cat mai repede reincepeti sa fiti mobili si activi, cu atat mai bine.

Trebuie sa va odihniti sau sa va opriti munca doar daca durerea este foarte grava. Dar, si in acest caz, puteti sa va desfasurati majoritatetea activitatilor cotidiene, daca reflectati inainte. Faceti-va un plan. Care sunt problemele si cum pot fie le ocolite?

Puteti sa procedati altfel?

Incercati sa gasiti un echilibru intre “a fi cat mai activ posibil” si “a nu impune o tensiune prea mare spatelui”. Regulile de baza sunt simple:

 • Continuati sa va miscati
 • Nu mentineti aceeasi pozitie mult timp
 • Miscati-va inainte de a va intepeni
 • Avansati un pic mai repede si un pic mai departe in fiecare zi
 • Continuati sa actionati, prin simpla schimbare a modului de a proceda.

In asezat: Alegeti un scaun si pozitionati-l pentru a fi confortabil. Testati-l. incercati sa plasati un suport la nivelul curburii spatelui. Ridicati-va si intindeti-va regulat, de exemplu profitati de pauzele publicitare de la televizor.

Munca la birou: Reglati inaltimea scaunului in functie de biroul vostru, organizati-va tastatura si ecranul  in asa fel incat sa nu  va simtiti tensionat, ridicati-va si va intindeti in mod regulat.

Condusul:

Reglati-va scaunul din timp in timp, incercati sa va puneti un suport la nivel lombar. Opriti-va in mod regulat pentru a face o pauza de cateva minute . iesiti din masina, faceti cativa pasi si intindeti-va.

Ridicarea

Reflectati inainte de a ridica un obiect, nu ridicati mai mult decat este necesar, purtati greutatea aproape de corp, nu va rotiti in momentul in care ridicati un obiect si pivotati pe picioare.

Cumparaturile si transportul lor

Ganditi-va daca trebuie sa duceti tot. Transportati lucrurile aproape de corpul voastru sau impartiti greutate in ambele maini. Nu duceti mai mult decat este necesar. Utilizati carucioare.

Activitati cotidiene sau de timp liber

Nu faceti mult timp aceeasi activitate. Continuati sa va schimbati activitatile

Sporturile

Continuarea sportului pe care il precticati in mod obisnuit este posibila dar trebuie sa reduceti intensitatea. Inotul este un sport bun, incercati sa variati stilurile.

Somnul

Unor persoane li se pare ca o saltea mai buna poate sa fie benefica sau daca nu, incercati sa puneti o placa de carton presat sub saltea. Testați. Incercati sa luati medicamente contra durerii cu o ora inainte de culcare.

Activitate sexuala

Ei bine! Ar trebui sa incercati diferite pozitii.

Reluarea activitatilor

Este important sa va pastrati ritmul de viata si asta implica reluarea muncii daca puteti sa o faceti. Facand lucruri va face sa uitati durerea iar durerea voastra de spate nu se agraveaza mai mult la munca decat acasa. Daca aveti o munca fizica cereti ajutorul colegilor. Simple schimbari va pot facilita munca

 • !! Veti avea zile bune si zile rele. Este normal!

Daca consultati medical sau terapeutul explicati-le ce fel de munca faceti. Vorbiti de asemenea cu seful daca simtiti nevoia. Vorbiti-i despre aspectele dificile ale muncii voastre pentru inceput dar insistati asupra faptului ca vreti sa va continuati munca. Oferiti-i propriile sugestii pentru a depasi aceste probleme. Oferiti-i chiar aceasta brosura.

 • !!Medicii si terapeutii pot sa va ajute sa va scada durerea dar sunteti singura persoana care are puterea sa se restabileasca.

Daca trebuie sa opriti munca, acesta brosura va va ajuta sa reluati munca cat mai repede, in general in cateva zile sau saptamani, chiar daca inca va doare. Cu cat ramaneti mai mult inactivi si in concediu cu atata riscati sa dezvoltati o durere pe termen lung si o invaliditate.

Daca sunteti in concediu de aproape 1 luna, trebuie cu adevarat, sa planificati cu medicul, terapeutul sau angajatorul cum si cand sa reluati munca. Daca aveti un serviciu de medicina a muncii si un responsabil de securitate, ei ar putea sa va ajute. Schimbarea provizorie a muncii sau a ritmului de munca va poate ajuta sa va recupera mai repede.

Ce pot si ce nu pot face medicii

Desi am insistat mult pe faptul ca puteti sa gestionati, sa controlati singuri cea mai mare parte a durerilor de spate, cateodata sunteti nesiguri si simtiti nevoia de a verifica. Asta este absolute normal dar amintiti-va ca nu exista solutii miracol pentru durerea de spate. Trebuie sa fiti realist vis-a vis de ceea ce asteptati de la un medic sau de la un terapeut. El poate:

 • sa verifice daca suferiti sau nu de o afectiune grava si sa va reasigure
 • sa va propuna diferite tratamente pentru a va ajuta sa controlati durerea,
 • sa va dea sfaturi asupra celor mai bune metode de a va controla durerea si sa va reluati activitatile.

Incercati sa acceptati aceste incurajari si nu lasati ingrijorarea inutila sa va intarzie refacerea. Trebuie sa impartiti responsabilitatea propriilor progrese. Unii medici si terapeuti ezita in a va transfera responsabilitatea si a va lasa sa reluati controlul. Trebuie sa le explicate cu sinceritate ca este exact ceea ce va doriti.

 

Semne de avertisment

Daca simtiti o durere intense care se agraveaza in loc sa se amelioreze timp de cateva saptamani sau daca va simtiti rau din cauza spatelui dumneavastra, trebuie sa consultati un medic.

Va prezentam cateva simptome, foarte rare, dar daca va doare foarte rau spatele si observati ca apar brusc unul din aceste simptome, consultati imediat un medic:

 • dificultate in a retine sau controla urina
 • amorteala la nivelul rectului si partilor genitale.
 • amorteala, mancarime sau slabiciune in gambe.
 • pierderi de echilibru

!Nu lasati ca aceste simtome  sa va ingrijoreze prea mult.!

 

Este spatele dumneavoastra

 

V-am aratat ca durerea de spate este in mod rar legat de o boala grava si ca nu va face invalid , doar daca nu reactionati.Aveti la dumneavoastra faptele si sfaturile cele mai recente pentru a face fata durerii de spate. Cel  mai important  ecum este sa va reluati viata normala. Felul in care durerea de spate va afecteaza depinde de atitudinea voastra fata de durere si de lucrurile pe care le faceti.

 

Nu exista raspuns instantaneu. Veti avea zile cu si zile fara. Este normal! Dar priviti prioblema diferit:

Exista 2 atitudini posibile de a face fata durerii:

 • a evita activitatile
 • a se adapta.

 

 

Persoanele pasive au frica de durere si se ingrijoreaza pentru viitorul lor.

Persoanelor  pasive, le este frica de faptul ca durerea inseamna o agravare a starii lor, dar asta este fals.

Cei pasivi se odihnesc mult, si asteapta ca durrea sa dispara pur si simplu.

 

Cei activi stiu ca durerea va scadea si nu se ingrijoreaza pentru ce va veni.

Persoanele active isi continua activitatile cat mai normal posibil.

Cei active isi gestioneaza durerea ramanand active , evitand sa-si opreasca activitatile si munca.

 

 

Cine sufera mai mult?

 

Pasivii sufera mai mult. Pe ei ii doare mai mult timp, sunt cel mai adesea in concediu medical si sunt din ce in ce mai invalizi.

 

Activii vad ca starea lor de sanatate se amelioreaza mai repede, profita mai mult de viata lor, si sufera mai putin timp.

 

 • !!Amintiti-va ca durerea de spate este rareori legata de o boala grava!!

 

 

Deci cum pot sa raman activ si sa evit sa sufar inutil ?

 

Urmati aceste sfaturi : puteti cu adevarat sa schimbati lucurile.

 

 • duceti o viata cat mai normala posibil. Este mult mai bine decat sa cedat durerii!
 • urmati-va activitatile de zi cu zi.: ele nu va agraveaza durerea. Evitati durerile prea intense fizic.
 • incercati sa sa ramaneti in forma: mersul, bicicleta sau inotul, va intareste spatele si va face sa va simtiti mai bine. Continuati de asemenea exercitiile daca spatele nu va doare mai tare.
 • incepeti progresiv, facand cate un pic mai mult in fiecare zi pentru a putea vedea progresul realizat.
 • continuati sa munciti sau reluati-va munca imediat ce este posibil. La nevoie, cereti daca este posibil sa vi se usureze sau sa vi se schimbe sarcinile pentru o saptamana sau 2.
 • Este normal sa aveti dureri sau limitary pentru o anumita perioada de timp.

 

 • !! Reluati-va activitatile: starea de sanatate se va ameliora mai repede si veti suferi mai putin pe termen lung. !!

 

 

Cei inactivi– nu va incredeti doar in medicamentele impotriva durerii!

 • ramaneti pozitivi si controlati durerea.
 • nu ramaneti in casa si nu va private de lucrurile care va plac.
 • nu fiti ingrozit, durerea constantan u inseamna ca veti deveni un invalid.
 • nu ascultati povesti urate, spuse de ceilalti.
 • nu fiti morocanos in timpul zilelor rele./cu durere.

 

Amintiti-va:

 

 • durerea de spate este frecventa dar se asociaza rar cu o afectiune grava. Prognosticul pe termen lung este bun.
 • -chiar daca durerea de spate este foarte mare, asta nu vrea in general sa insemne ca spatele dumneavoastra degradat. Durerea nu sinseamna agravare.
 • repausul in pat pentru o zi sau 2 este rau pentru dumneavoastra.
 • a ramane activ va va permite sa va faceti bine mai repede si veti evita alte probleme de spate.
 • cu cat mai repede va veti relua activitatile cu atat mai repede va veti simti mai bine.
 • daca nu reusiti sa va reluati activitatile zilnice principale, solicitati ajutor suplimentar.
 • exercitii regulate si o buna conditie fizica va ajuta sa va mentineti forma si un spate sanatos.

Trebuie sa va luati viata in maini . Nu lasati durerea de spate sa va acapareze.

Aici aveti mesajul ultimelor cercetari, de voi depinde asumarea refacerii.

Leave a comment